• La formació presenta una moció al Consell i a tots els municipis per “eliminar la taxa que atempta contra l’autonomia municipal i castiga els ciutadans amb l’augment de la càrrega fiscal
El Partit Popular al Consell de Mallorca exigeix al Govern d’Espanya la derogació de l’obligatorietat de la implantació de la taxa de residus contemplada a la Llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular. La normativa imposa als municipis l’obligació de cobrir el 100% del cost de la recollida i tractament de residus mitjançant una taxa, “una mesura que atempta contra l’autonomia municipal i castiga els ciutadans amb un augment de la càrrega fiscal”.
Així ho exposa la moció presentada pel portaveu adjunt, Bernat Vallori, acompanyat de la portaveu, Núria Riera; el batle de Santa Maria, Jaume Ferriol; la batlessa de Campos, Francisca Porquer; el batle de Sóller, Miquel Nadal, i el batle d’Estellencs, Bernat Isern. La moció s’estendrà a tots els municipis.
El portaveu adjunt ha destacat que “els municipis de Mallorca han estat líders en la implementació de polítiques d’economia circular i en la gestió sostenible dels residus”. No obstant això, ha advertit que “el canvi impulsat pel Govern central suposa un risc per als èxits assolits, ja que obliga els municipis a traslladar el cost complet del servei de residus als ciutadans”. “Desincentiva el reciclatge perquè qualsevol millora que vulgui fer un batle en el servei haurà de traslladar la despesa als veïnats”, ha criticat.
Bernat Vallori ha assenyalat que “la imposició de l’executiu central representa una invasió de les competències locals i una vulneració de l’autonomia municipal, limitant la capacitat dels ajuntaments per ajustar la política fiscal a les necessitats de les seves comunitats i alleugerir la càrrega fiscal”. Per això, la formació en la institució insular insta Pedro Sánchez a “reconèixer i respectar l’autonomia dels municipis per establir els seus propis tributs”.
Així mateix, proposa que el Govern realitzi “un estudi exhaustiu per definir el cost real del servei i desenvolupi un Pla Nacional d’Infraestructures per a l’Economia Circular, que ajudi els municipis a complir amb els objectius europeus i nacionals de sostenibilitat”.
En conclusió, “des del PP defensem la necessitat de donar suport a l’autonomia municipal i promoure una gestió de residus que sigui sostenible i justa, alhora que protegeixi l’economia de les famílies i les competències de les institucions locals”.
Compartir artículo